8 Ağustos 2015 Cumartesi

EVDE ETKİNLİK YAPALIM: ALÇI KALIP YAPMA,BOYAMA

evde alçı kalıbı boyama

Herkese Merhaba.
  Bugün oğlumla yaptığımız yeni bir etkinliğimiz var. Malum yaz günlerinde özellikle sıcakta bir yerlere gidemeyen çocuklar için güzel bir etkinlik. Hem eğleniyoruz hemde üretiyoruz. 

 Aynı zamanda oğlumun el becerisini geliştirmesine yardımcı oluyorum.

Sonuç hepimiz mutluyuz ve bu en önemlisi oluyor.


Malum sizlerde çocukluğunuzda alçı ile uğraşmışsınızdır. Aslında ben alçı değilde çamurla daha çok uğraştım ama şimdiki çocukların çamurla uğraşma şansları nerede ise yok. Eğer hazır kil falan alıp yapmaz iseniz, parklarda dahi toprak alan kalmadı gibi.

Gelelim etkinliğimize,
Alçı boyama etkinliği yapmak için malzemler şunlar;
evde alçı kalıbı boyama     İnşaat malzemecilerde bulacağınız 1-2 kg alçı. Alçı alırken kartonpiyer alçısı alırsanız daha iyi olur. Çünkü  çok çabuk kuruma özelliği var.





evde alçı kalıbı boyama
    Benim kalıp almak için kullandığım malzeme silikon buz kalıpları ve silikon kek kalıpları. Her hangi bir züccaciyeden bulabilirsiniz. Silikon olması önemli,çünkü alçı kurduktan sonra alçıyı çıkartırken çok rahat oluyor.





    


+    Plastik bir yoğurt kabı. İçerisinde alçıyı yapacağınız için sonrasına işinize yaramayacak bir kap olursa daha iyi olur.












HAZIRLANIŞI
Öncelikle alçıyı hazırlamak için kovanın içine biraz alçı koyun. (Alçı koyarken dikkat edin. Mutlaka kullanacağınız kadar alçı koyun, o kadar çabuk donuyor ki siz birkaç kalıba alçı koyana kadar kovada olan alçı donabilir. Az az yapmakta fayada var.) Bir diğer yol önce su koyun sonra üzerine yavaş yavaş alçıyı ilave edin. (Böylece alçının topaklanmasını önlemiş olursunuz.) Ve karıştırın. Karıştırmayı el ile yapabileceğiniz gibi bir çubuk yardımı ile de yapabilirsiniz. (El ile yapmak kolay oluyor biraz hamur yoğurmaya benziyor ve sonrasında elimizden kolayca su ile çıkıyor.)

Gerekli kadar olan alçıyı kovada hazırlarken alçının kıvamı kulak memesi kıvamından biraz daha yumşak olacak. (yani biraz akışkan olmasında fayda var.)


Hazırladığınız alçıyı kalıplara koyarken, arasında hava kalmamasına dikkat edin. Bunu için azar azar kalıpların içine koya bilirsiniz. Arada hava kalınca orası boşluk olarak çıkacaktır.
Kalıpların üst tarafını bir çubuk yardımı ile düzleyin, çıkartınca düz durabilsin ve kurumaya bırakın.


Yaklaşık 45 dk içinde kurumuş olacaktır.
Sonrasında dikkatlir bir şekilde kalıplardan çıkarabilirsiniz.










Biz sonrasında akrilik boya ile canımız istediği gibi boyadık. Sizlerde boyama yapabilirisiniz.